Djävulens alternativ

on tisdag 6 mars 2012

Jag blir mer och mer förvånad oc brydd över hur debatten kring den saudiarabiska vapenfabriken. Mer och mer enögt samt mer och mer av att spela ”Svarte Petter” med denna fråga. Jag håller med om att Saudiarabien är en av världens idag brutalaste diktaturer, en diktatur som jag gladeligen skulle se en mer demokratisk utveckling i. Men. Det kommer inte att ske i en handvändning och jag vågar påstå att vi kan inte, som Carl Bildt antyder, överge Saudiarabien i dagsläget. Tvärtom tjänar vi på ett stabilt Saudiarabien på kort och medellång sikt. Varför? Det är idag bara Saudiarabien som verkar som en muslimsk motvikt mot ett alltmer aggressivt Iran. Ett Iran som mest troligt är i slutfasen av att utveckla kärnvapen.

Detta perspektiv lyfts inte fram, vare sig av mina egna eller Alliansen. Folkpartiets kritik är nästan ännu mer patetisk eftersom såväl Jan Björklund som Birgitta Ohlsson gärna sett att Israel hade fått samma avtal Det kommer inte att ske eftersom den israeliska vapenproducenten SOLTAM är en direkt konkurrent till bland annat svensk vapenindustris urmoder, Bofors i Karlskoga.

Att nu debatten bara kom att handla om en vapenfabrik i ett land är, anser jag, ett underkännande av alla inblandade. Från Carl Bildt och Urban Ahlin ner till minsta gräsrot. De som vill se ett starkt Iran kan gärna propagera vidare för att vi ska dra undan stödet till Saudiarabien. Och Iran, där vet vi nog alla till mans vad de har för ögonen. Inte är det Israels bästa. Inte heller EU eller USA:s.

Det ligger med andra ord i Israels, Europas och USA:s intresse att hålla Saudierna nöjda och glada. Och framför allt stabila med alla de hjälpmedel det kommer innebära. Alternativet är att Iran får fritt spelrum i Mellanöstern med allt vad det innebär. Nu blir politik obehagligt. Nu blir det på riktig. Jag har som sagt inga problem med den svenska vapenfabriken i det perspektivet. Alternativet är så pass mycket mer skrämmande och farligt att vi tvingas välja.

Det är precis det här som kallas "Djävulens alternativ". Det är bara att välja och tugga i sig resultatet.
SR/Ekot, SR 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DI, Dagens Arena 1, 2, Nyheter24, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, TV 4 News, SvD 1234DN 1234, 5, Ab 1, 2, Expr 1, 2, 3Sara Gunnerud, Ulf Bjereld
Related Posts with Thumbnails

Senaste inlägg

Socialförsäkring

Ledare och opinion

Utrikes- och säkerhetspolitik

Ekonomi

NetRoots

Mediekritik

Alliansfritt Sverige

Netroots valanalyser