Vilket kvalificerat skitsnack

on torsdag 20 oktober 2011

När Moderatledaren Fredrik Reinfeldt inledde partistämman i Örebro i dag, så framgick det att Moderaterna gör anspråk på att vara samhällsbärande och att företräda allmänintresset.


– Jag vill påpeka att det finns inget svårare än att vara bärare av allmänintresset, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal. Allmänintresset har inga lobbyorganisationer och inga konsulter som jobbar för sig. Allmänintresset har inga ledarsidor. Allmänintresset finns bara i form av väljare på valdagen vart fjärde år.

När jag först hörde detta så var min spontana tanke ”vilket kvalificerat skitsnack”. Efter att ha funderat och reflekterat en stund och efter viss kontroll av makrodata så tänkte jag igen ”vilket kvalificerat skitsnack”. För det är vad det är. Det samhälle som vi nu lever i har få likheter med det han tog över 2006. Och förändringen har varit mycket medveten från detta parti.

Vi ser en barnfattigdom i Sverige som statsministern inte vill tala om. Vi ser arbetslöshetssiffror som är högre än den massarbetslöshet som fördömdes 2006 som "massarbetslöshet" av statsministern själv. Vi ser en avreglerad apoteksmarknad där nu sjuka med låga inkomster eller betalningsanmärkningar förvägras köpa sin medicin på avbetalning. Vi ser ett Sverige med ökande klyftor mellan fattig och rik, mellan stad och land. Vi ser utöver detta en försvarsmakt i fritt fall med en minst sagt prekär rekryteringssituation. Och en statsminister som ojar sig över hur svårt det är att ta tillvara allmänintresset och att det endast är han som kan bära detta. Där hans enda lösning och idé om framtidens allmänintresse är att det ska bli billigare att äta "Dagens rätt" när järnvägar och bostäder sakta men säkert förfaller.

Inget annat än kvalificerat skitsnack från ett parti som inte ens vill redovisa för allmänheten vilka intressen som finansierar deras verksamhet. Vilket kvalificerat skitsnack. Inte mer, men heller definitivt inte mindre.

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, Expr1, SR/Ekot,  
Related Posts with Thumbnails

Senaste inlägg

Socialförsäkring

Ledare och opinion

Utrikes- och säkerhetspolitik

Ekonomi

NetRoots

Mediekritik

Alliansfritt Sverige

Netroots valanalyser